Sera Gölü Tabiat Parkı
Sera gölü, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesi sınırları içinde bulunur. Sera gölü, heyelan set gölü örneğidir. Heyelan set gölü; heyelan sonucu bir akarsuyun önünün kapanmasıyla oluşan göldür. Sera gölü de bu şekilde 1950 yılında Derecik Vadisi yamaçlarından kopan büyük kayaçların vadinin tabanını kapatmasıyla oluşmuştur.
21 Şubat 1950 tarihinde Trabzon da meydana gelen aşırı yağış sonucunda vadiden kopan büyük kayaçlar vadiyi tıkamıştır. Günümüzde bile kopan kayaçların yerleri belli olmaktadır. Kopan kayaçların yerleri büyük uçurumlar olarak görülmektedir.
Sera gölü, ismini de bulunduğu konumdaki Yıldızlı beldesinin eski isminden almıştır. Göl, Yıldızlı ve Derecik beldelerinin arasında bulunan Sera gölü, Derecik vadisinde bulunur.
Daha Fazla Bilgi
Sera Gölü Oluşumu - 18 Gün
Sera gölü, oluşumunu 18 günde tamamlamıştır. Oluşumu sırasında küçük çaplı pek çok deprem meydana gelmiştir. Akçaabat halkı, gölün oluşumunun bizzat şahidi olmuşlardır. Gölün etrafı, çöküntünün olduğu yamaçlar ve vadi tabanı bölgede görev yapan askerler tarafından düzenlenmiştir.
2000 li yıllara yaklaşırken Doğu Karadeniz bölgesinde meydana gelen büyük çaplı heyelanlar Sera gölünde büyük değişikliklere yol açmıştır.
Bölgede meydana gelen heyelanlar gölü tehlike altına almıştır. Gölün etrafında bulunan aşınmış topraklar, göle dolmaktadır. Göle dolan topraklarda gölün tabanının çamurlaşmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı göle giren insanlar çıkamamaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu bütün olumsuz sonuç doğuran şeyler ortadan kalkacaktır.
Günümüzde hala ıslah çalışmaları devam eden Sera gölü etrafında bulunan mesire alanlarıyla da dikkat çekmektedir. Yeşillikler arasındaki güzelliğiyle pek çok turisti kendine hayran bırakan Sera gölü gezinip görülmesi gereken yerlerden birisidir. Turistik tesisleri bölgeye gelen turistlerin ihtiyaçlarına cevap verir vaziyettedir. Doğu Karadeniz bölgesine yolu düşenlerin geçmişi çok uzak olmayan bu heyelan set gölünü görmesi gerekir.
Daha Fazla Bilgi
1990 Yılı ve Sera Gölü
1990 yılında Doğu Karadeniz'i tesiri altına alan büyük çaplı heyelanlar Sera Gölü'nde büyük değişikliklere yol açmış, o tarihten günümüze kadar vadinin üst kesimlerinden önce aşınan sonra da taşınan topraklar Sera Gölü'nü tehlike altına almıştır. Göl tabanında toplanan taşınmış topraklar, göle düşen birçok kişinin gölden çıkamamasına ve hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Gölün hızla toprak dolması ve özellikle şiddetli yağmurlardan sonra gölün üzerinde bulunduğu derenin yukarı çığırlarından gelen çöplerin gölde toplanmaya başlaması, yetkilileri harekete geçirmiş; yukarı kesimlerde iki su benti yapılmış, gölün alüvyal dolan alanları boşaltılmaya başlanmıştır. Ancak bu çalışmalar sırasında yüzlerce ağacın bulunduğu bir alanın yok edilip, oraya mesire yerlerinin yapılmaya başlaması tepkileri de beraberinde getirmiştir. Gölün suni göl vasfına bürüneceğini düşünen birçok yetkili bu projeye karşı çıkmıştır. Sera Gölü'nü ıslah çalışmaları halen sürmektedir
Daha Fazla Bilgi